14 Ekim 2010 Perşembe

Padawan sorarım sana Freud kimdir?

Master: Psikoloji deyince hele hele çocuk gelişimi deyince hemen akla gelen bazı baba isimler vardır kimdir bunlar evlat?
Padawan: Freud, Erikson, Piaget, Vgotsky master
Master: anlat bakalım o zaman Freud'u
Padawan: Freud  id, ego, süper ego kavramlarını ortaya atar
id için "the dark side of our minds" diyebiliriz, superego insanlar ne der? bu yaptığım ahlaka uygun mudur? sorularını soran kısımdır, ego da superego dan azar yemeden id i memnun etmeye çalışan kısımdır.

bir örnekle özetlemek istersek:
Id "o kurabiyeyi hemen istiyorum" der. Ego "eğer kimse bakmıyorsa çabucak al at ağzına" diye cevaplar. Super ego da "yemeklerden önce kurabiye yemem yasak" diyerek onları azarlar.
ayrıca bir örnekte "bir otostopçunun galaksi günlüğü" isimli kitaptan vermek isterim bu olaya ki bu örnek başlı başına egonun ne olduğunu gösterir "if there is anything more important than my ego around, i want it caught and shot now" (bkz: Zaphod).

Psikoseksüel gelişim diyerek bir kuyuya taş atmıştır Freud ve kırk akıllı çıkaramamıştır bu taşı.
Psikoseksüel gelişim kuramında Freud insanın gelişimini çeşitli dönemlere ayırmıştır;

Oral Dönem: Adı üstünde bulduğumuz her şeyi ağzımıza attığımız dönem. 0-2 yaş arası geçirilir. Çocuk bu dönemde karanlık taraftadır. (yani idin egemenliği altındadır.) Bakıma muhtaç ve çaresizdir. Bu dönemde çocuğa özgüven duygusunu verdiniz verdiniz verememişseniz o çocuktan kolay kolay jedi olmaz.

Anal Dönem: 2-4 yaş arası geçirilen dönem. Çocuğumuz bu dönemde yürümeye başlar, çevresinde ne oluyor ne bitiyor kendince algılar. Tuvalet eğitimi bu dönemde alınır hatta hayatın merkezinde bu vardır. Tuvaletini doğru yere ve doğru zamanda yapmak çocuğun hayatının amacı olur. Bu esnada iyi, kötü, doğru, yalnış, ayıp gibikavramları öğrenmeye başlayan çocukta süperego filizlenir.

Fallik Dönem: 4-6 yaş arasında geçirilir. Bu dönemde çocuğumuzun uğraştığı krizler oedipus komplex ve iğdiş edilme korkusudur. Erkek çocuğumuz bir penisinin olduğunu keşfeder kız çocuğumuz ise neden bende yok triplerindedir. (Oedipus için ayrı bir yazı yazmak farz oldu nedir bu acep demeyin gelecek yazıları bekleyin / dayanamam ben diyorsan da yaz google a bak)

Latency (Gizillik) Dönemi: 6-12 yaş arasında geçirilir. Ego nun atağa geçtiği bir dönemdir kendisi.Çocuğumuz neden sonuç bağlantılarını kurar.Zaman mekan uzay algısı gelişir. Bu dönem ayrıcabirçocuğun jedi olabilecek yetenekleri olduğunu göstermesi için son şansıdır. Sonrasında kartlaşmış sayıldığından akademiye alınmaz.

Ergenlik dönemi: 12-20 yaş arası geçirilir. Padawanların masterlarına en çok baş kaldırdığı dönemdir. Çocuklukta bastırılmış şeyler bu dönemde su yüzüne çıkar. Zavallı ergenimiz birde bunları çözmekle uğraşır. Kimlik gelişimi için oldukça önemli bir evredir bu dönem.

Freud çocuk gelişiminin evrensel olduğunu söyler. Çin e de gitsen Mars a da orada gördüğün çocuklar aynı evrelerden geçer der. Hatta Tattooine e bile gitseniz oradaki çocuklar aynı evrelerden geçecektir. Ayrıcaçocuğumuz bu evrelerden geçerken pasiftir.

Master: Bugünlük bu kadar yeterli padawan gidebilirsin.
Padawan: Yuppi yani kem küm. saol master.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder