9 Ekim 2010 Cumartesi

Kim, Kiminle, Nerede, Ne zaman?

Hakkımda kısmında bu blogu neden açtığımı belirtmiştim haliyle sizinde kafanızda biraz extra kredi biraz da eğlenme amacıyla yazılacak olan bu blogdan neler okuyacağınız hakkında bir fikir oluşmuştur. Öncelikle yapacağım imla hataları için şimdiden herkesten özür diliyorum ayrıca ayrı yazılacağı halde bitişik,bitişik yazılacağı halde ayrı yazdığım "de" eklerinden vs. vs. neyse yapacağım diyorum çünkü ne kadar dikkat etsemde arada bir kaç tane çıkacağını biliyorum. Ayrıca yazdıklarım sonuçta dersten ne anladığım olacak haliyle pek bir şey anlamış gözükmemem hocanın suçu değildir sonuçta Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşıdakinin anladığı kadardır. Özür dileme kısmını bitirdiğime göre konumuza geçelim. Çocuk psikolojisinde bazı temel sorunlar (issues) var. Bana istediği oyuncağı aldırtmak için kendisini yırtıp ağlama krizine giren tek çocuk benimki mi? yoksa tüm çocuklar mı böyle vs. vs. öncelikle bu sorunlar (issues) nedir ne değildir bir onlara bakalım:

Nature/Nurture:
Buradaki olay sorunların insanın doğasından mı yoksa çevresel etkilerden mi kaynaklandığıdır. Kabaca "Bunun anası da böyleydi" ifadesi mi doğru yoksa "sen bu çocuğu böyle yetiştirdin hep senin suçun" ifadesi mi?

Continuous/Discontinuous:
Burada da olay gelişimin yavaş yavaş zamanla mı olduğu yoksa aşama aşama mı geliştiği yani bir benzetme yapmak gerekirse continuous eğimli düz bir yokuşu çıkmak gibiyse discontinuous merdiven çıkmaya benziyor.

Universal/Context:
Gelişimde süreçler günün koşullarından etkilenenler ve etkilenmeyip evrensel olanlar olarak ayırılmakta. Koşullardan etkilenenler genelde kültür, alışkanlıklar vs. Bu konuda bir örnek düşündüğümde aklıma Ece Temelkuran'ın Muz Sesleri isimli kitabında geçen bir olay geliyor. Kitapta Amerika'da olan kadın karakter ve sevgilisi başka bir evde yemekteler, yemek esnasında evin küçük kızı iyi geceler dilemek için aşağıya iniyor ama bu sırada düşüyor ve kafasını vuruyor ev sahibesi olan çocuğun annesi bir şey olmadığını ve çocuğa yukarıya çıkmasını söylüyor çocuğun düşmüş olmasına içi giden karakterimiz adını da verelim Deniz. Lavaboya gitmek için izin isteyip çocuğun odasına çıkıyor köken olarak Doğu'lu olan Deniz masadan aşırdığı ekmeği ağzında çiğneyip çocuğun şişmiş olan başına koymaya kalkarken bir yandan da eskiden babaannesinin ona yaptığı bu tedavi biçimini nasıl olupta hatırladığını düşünüyor ama düşen çocuğumuz kafasına koyulmaya çalışılan ekmeği görünce çığlığı basıyor. Pek açık bir örnek olmadı galiba ama idare edin artık.

Passive/Active:
Burada olay öznenin süreç içerisinde etken mi edilgen mi olmuş olduğu. Özne kendi yaptığı olandan etkileniyorsa active, süreçten etkilenip değişiyorsa durum passive oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder